Meggy, meg meggy, sok-sok meggy

Ha ellátogattok a Nyírségbe, meglepődve tapasztaljátok, hogy szinte minden kertben található meggyfa. Sokan a kerítésükön kívülre is ültetnek egy-két fát. A környékünkön természetes az, hogy az utcán sétálók örömmel enyhítik szomjúságukat, éhségüket néhány szem gyümölccsel.

A meggy szedése hatalmas családi móka nálunk! A kertünkben néhány meggyfa mosolyog huncutul: vajon megbirkóztok a feladattal? Mikor szeditek le a tengernyi gyümölcsöt?

Meggyszedés
Egy, megérett a meggy …

Természetesen számunkra nem létezik akadály, hanem feladatokat és célokat látunk magunk előtt:
Korán kelés néhány napig, majd szedtük a meggyet a hőség megérkezéséig. Napközben feldolgoztuk a leszedett gyümölcsöt.
Este folytattuk a munkát, amíg a sötétedés beküldött bennünket a házba.

Az eredmény sok-sok meggy, amiből befőtt, lekvár és szörp készült, látványosan sorakoznak a kamrában. A fagyasztó egyik fiókját telepakoltunk különböző méretű meggyel teli zacskóval.
Természetesen főzés és sütés is a meggyről szólt néhány napig: meggyleves, gyümileves meggy hozzáadásával, sütik különböző változatban.
A meggymag sem a kukában landolt az idén, hanem meggymag párnát készítettem belőle.
Kipróbáltuk a friss gyümölcsből készült arcpakolást is.

Felvetődhet a kérdés: nem untátok meg?
A természet valahogy úgy alakította ki önmagát, hogy örömmel fogadtunk minden szemet. Jól esett a kellemesen fanyar, savanykás íze, és előfordult, hogy meglepően édes meggyszemmel találkoztunk, miközben kóstolgattuk a gyümölcsöt.
A kánikulában jól esett a meggyből készült szörp, finom volt a hűsítő meggyleves, ízlett a süteményben rejlő savanykás gyümölcs. Éreztem minden szemben azt, ahogy feltölt energiával, az egészségemet szolgálja.

Ha ránézel egy tál frissen mosott meggyre, érzed a vonzását: ebből a gyümölcsből annyit kell enni, amennyit bírunk.

Miért fontos a szervezetünk számára a meggy? Valóban gyógynövényként tekinthetünk a meggyre?

A meggyben nagy mennyiségben találhatóak gyulladáscsökkentő anyagok, sok-sok vitamin, ásványi anyag, nyomelem. A gyümölcsre kiéhezett szervezetünk hálás minden szemért!

A napsugárzás káros hatásait is enyhítik a meggyben lévő elemek.

Kitűnő értágító, vértisztító, aminek köszönhetjük a feltöltődésünket energiával, felfrissülésünket.

Gyorsítja az emésztést, a fogyókúrázóknak remek kiegészítést jelent táplálkozásukban.

A meggy víztartalma is jelentős. A folyadékpótlást is segíti a szervezetünkben, ami a forró  nyári napokon különösen fontos.

Izom- és ízületi gyulladást enyhíti a meggy. Köszvény ellen hatékony.

Serkenti az agyműködést.

A gyümölcsben lévő antioxidánsok a bőr öregedését is lassítják, bőrszépítő hatású.

A természet adta ajándék, igazi kincs minden egyes meggyszem 🙂

Ami még ezután következik: szeretnék kecsketejes szappant készíteni meggy(lé) hozzáadásával. A fagyasztóban lévő meggyből erre a célra is biztosan marad. A recept kialakítása mellett a szappan megjelenését is szeretném “meggyesre” kialakítani.

Leave a Reply