Kézápolás télen

posted in: Életmód | 0

A kézápolás télen nem csak esztétikai szempontból fontos. A zord időjárási körülményeket arcbőrünk mellett a kezünket viseli meg leginkább. A lakások, munkahelyek száraz levegője mellett a kinti szél és fagypont körüli hőmérséklet vízhiányossá teszi bőrünket, fénye fakul,

csökken a puhasága. A kézfej tapintása érdesebbé válik, ráncosodik, vízhiányossá válik.

Az ápoltsághoz alapvetően hozzátartozik a kezeink, körmeink ápoltsága, esztétikája. Mivel a kezünk szinte a névjegyünk, tükrözi igényességünket önmagunkkal szemben, így különös gondot kell fordítanunk rá. Ha napi, heti rutinunkká válik a kézápolás, kevesebb időráfordítással lehetünk hatékonyabbak.

kecsketejes szappan
A kézműves szappan természetesen tisztít, ápol, kényeztet
Mire kell figyelned?
  • Természetesen a hideg és szél ellen kesztyűvel kell védened.
  • Háztartási munkák során ne tedd forró vagy nagyon hideg vízbe kezeidet. Törekedjü arra, hogy mosogatáskor, takarításkor kézmeleg vízet használj .
  • Óvd kezeidet minél gondosabban. Gumikesztyű használata ajánlott mosogatáskor, takarításkor, portörléskor.
  • Ne használj irritáló krémeket. A bőrápoló krémek megválasztásakor törekedj arra, hogy természetes alapanyagokból készült készítményeket használj.

 

 

Kézápolás télen

száraz, repedezett bőr ápolása
Télen különösen fontos a kézápolás
  • A bőrradírozás elengedhetetlen, így távolíthatod el az elszáradt hámréteget, bőröd megújul. Otthon is készíthetsz remek bőrradírozó szert. Extraszűz olívaolajba keverj (barna)cukrot vagy (tengeri) sót. Ezzel a híg masszával gyengéden, gondosan dörzsöld át kezeidet, körömágyakat, körmeindet. Hagyd hatni néhány percig, majd alaposan mosd meg langyos vízzel. Tedd ezt heti rendszerességgel!
  • Kezeidet finom, langyos házi tejben áztathatod, dúsíthatod még mézzel is.  Bőröd felpuhul, gazdagon táplálod így vitaminokkal, nyomelemekkel, hasznos anyagokkal.
  • A száraz, repedezett bőrt kend be finom, tápláló olajokkal, zsírokkal. Pl. kókuszzsír, sheavaj, kakaóvaj, jojoba, sárgabarackmagolaj, ricinus, szezámmag olaj. A körömvirág krém gyulladáscsökkentő, hámosító, bőrpuhító hatású.
  •  Ha már nagy a baj: repedezett, fájnak a kezeid, használj kézápoló pakolást. Sheavajat vagy kakaóvajat keverj össze kevés szőlőmagolajjal vagy mandulaolajjal. Remek bőrpuhító, antibakteriális, hámosító anyagot kapsz így. Ezzel kend be kezeidet, körmeidet.  Ha ez sem bizonyul elég hatékonynak, bőrgyógyászhoz kell fordulnod.
  • Kézmosáshoz használj természetes alapanyagokból készült kézműves szappant, mely visszazsírozza kezeidet.+ 1 tanács: Körömápoláshoz használj ricinusolajat. Fényesebb, egészségesebb lesz a körmöd, a ricinus serkenti a növekedést.

A Nyírségi kézműves szappanok kizárólak természetes alapanyagokból készülnek. Erősebb szennyezettség esetén a dörzsis szappanok választása célszerű, a választékban kecsketejes olívaszappant is találsz érzékeny bőrre.

 

 

Leave a Reply