Intim lemosók, szappanok használatáról

posted in: Életmód | 0

Bevallom, csábított a lehetősége egy finom intim lemosó szappan elkészítésére, már azért is, mert többen kérték tőlem. 

Eddigi ismereteim, tapasztalataim alapján fontosnak tartottam utánajárni, információkat gyűjteni a témával kapcsolatban.

Legelőször a nőgyógyász ismerősömet kértem meg, mondja el véleményét.  Szavait azért is fontosnak tartom, mert hiteles, nagy szaktudással rendelkezik, empatikus és diszkrét. Olyan ember, aki ismeri a nők problémáit, érzéseit, hiszen ő maga is nő. Nem idézem szó szerint, csak a legfontosabbakat emelem ki:

A mai világban, a reklámok, média sugallatával fogyasztásra ösztönzik az embereket. A manipuláció egyik módja, hogy azt sugallják, csak akkor vagy modern, tiszta, ápolt, igényes, ha használsz bizonyos termékeket. Ezt fokozzák szép, kívánatos, nőies hölgyeket ábrázoló képsorokkal. És persze, ki ne vágyna arra, hogy hasonlóvá váljon a képeken szereplőkhöz?

Természetesen nem kívánjuk vissza a középkori (nem) tisztálkodást, de a mostani divathullámot sem célszerű követni!

fehér tulipán

Az intim területeken a természet csodálatosan megoldotta a tisztálkodást, tisztulást. Az intim lemosók, szappanok, törlőkendők, sprayk napi rendszerességgel történő használata biztosan ártalmas hosszú távon.
Csalóka az intim tisztálkodó szerek következtében érzett extra tisztaság, simaság. Ha minden nap használjuk, akkor a hüvelyben semlegessé válik a tejsav, mely természetesen véd a bakteriális, gombás fertőzésektől. Tehát védtelenné válik az intim terület, kiszolgáltatva a legkisebb fertőzéseknek is. A hüvely öntisztuló baktériumflórája egyedülálló, kitűnő önszabályozó, nincs szükség külső beavatkozásra.
 

Nőgyógyászati rendelésen sokszor elhangzik, amikor nem múló viszkető, fájdalmas panaszokkal jelentkeznek a hölgyek: „Pedig még intim lemosót is használok!”. Legtöbbször megszűnnek a tünetek, ha a túlzott tisztálkodást abbahagyják, a hüvelyflóra helyreáll, elvégzi a dolgát: megvéd a fertőzésektől.


Felvetődik a kérdés, hogyan tisztálkodjunk helyesen?

A túlzott fertőtlenítés ártalmas lehet.

Tiszta, langyos víz, semmi más nem szükséges a külső szeméremajkak belső területeire. Tilos szappant, tusfürdőt használni! Az intim lemosók, egyéb eszközök használata semmiképpen ne legyen napi rendszerességű, pl. menstruáció idején, ha szükségesnek érezzük, használjuk nyugodtan.
A külső részekre, hajlatokra használhatjuk a szokásos tisztálkodó szert, így nem tesszük tönkre a szervezetünk öntisztító rendszerét.

Bármilyen nem múló panasz merül fel, az intim lemosók, kendők, sprayk nem alkalmasak a gyógyításra, ebben az esetben nőgyógyászhoz kell fordulni.
Az illatosított termékekkel különösen óvatosnak kell lennünk, mert erőteljesebben károsítják a hüvelyflórát, a rendkívül érzékeny hüvely környéki területet.

Ezek után természetesen nem készítek intim lemosó szappant. A szuper alapanyagaimat felhasználom tisztálkodó szappanok készítéséhez, melyek napi rendszerességgel használhatók fürdéshez, tusoláshoz, a bőrt nagyszerűen ápolják.
A Nyírségi kézműves szappanok jelenlegi választékát ide kattintva ismerheted meg.

Kézműves szappan
Natúr szappan – kizárólag természetes alapanyagokból Neked

Leave a Reply