D-vitamin, a napsütés bónusza

posted in: Életmód | 0

 

A D-vitaminról sokat hallanak a kisbabás szülők, hiszen a Vigantol csepp adagolásakor erről konzultálnak gyerekorvossal, védőnővel. A nagyobb gyermekek, felnőttek D-vitamin szükségletéről kevés szó esik, pedig minden szervezet igényli, mert a feladata: a kalciumháztartás szabályozása, és a csontok ásványosítása. A  D-vitamin növeli a kalcium és a foszfát felszívódását és a csontokba való beépülését. Az egészséges fogazat kialakulásához is megfelelő mennyiségű D-vitamin szükséges.
Az immunrendszert befolyásolva a szervezet egészének működését meghatározza, számos betegség megelőzésében jelentős szerepet játszik. Mivel a vérképzésben, a sejtosztódásban is fontos tényező, csökkenti bizonyos daganatok kialakulását, a lassíthatja a kóros folyamatokat.
Gátolja a hámsejtek növekedését, befolyásolja hámszövet kialakulásának folyamatait. Ezért különösen nagy a jelentősége a pikkelysömör kezelésében.

Kétfajta D-vitamint ismerünk: a D3-at, amely a napfény hatására keletkezik, a másik, a D2, amit az elfogyasztott élelmiszerekkel viszünk szervezetünkbe, és ott alakul át D3-má. Mivel szervezetünk állítja elő, inkább a hormonok kategóriájába sorolható.

Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. A táplálkozással bevitt mennyiség szinte elenyésző (máj, tőkehaljmáj, tojássárgája).

Télen és tavasszal, napfényben szegény hónapokban mindenkinek érdemes lenne konzultálni orvosával. Szervezetünk ősztől tavaszig nem jut elegendő napfényhez, a D-vitamin pótlására lehet szükség.

Zsírban oldódó vitamin
A D-vitamin legjelentősebb természetes forrása a napfény

Akiknek különösen fontos a megfelelő D-vitamin mennyiség bevitele:

babájukat váró és szoptató kismamák,

daganatos betegségben szenvedők,

kicsiny gyermekek, akiknek a csontfejlődése a legintenzívebb,

idős emberek, csontritkulásuk lassítása, tüneteik enyhítése érdekében,

cukorbetegség esetén, szív- és érrendszeri betegség megelőzése érdekében

sportolók, nehéz fizikai munkát végzők

Sport, fizikai munka
A D-vitamin hat a fizikai teljesítőképességre

A D-vitamin zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, tehát túladagolható! A túladagolás rendkívül súlyos következményekkel járhat, mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal, ha növelni szeretnéd a D-vitamin bevitelét.
A megfelelő szint a szervezet egészséges működésének alapfeltétele.

Általánosan elterjedt az a nézet, hogy az optimális D-vitamin szérumszint kialakulásához elegendő, ha közvetlen napfény éri az arcot, felsőtestet naponta (de legalább hetente kétszer) tíz-tizenöt percig.

Érdekesség: kutatások igazolták, hogy az elhízás okozói között gondolni kell a D-vitamin-hiányra is, mert a D-vitamin és a kalciumbevitel együttesen befolyásolják az energia felhasználását, meghatározzák a zsírsejtek képződését.

Leave a Reply