Tudtad, hogy a só az egyik legsokoldalúbb alapanyag a háztartásban?

 

A só nélkülözhetetlen az ember számára, felhasználása sokrétű. Fontosságáról az ismert meserészlet mindent elárul:

– Na, most téged kérdezlek – fordult a legkisebbikhez a király – mondjad, hogy szeretsz?

– Úgy, édesapám, ahogy az emberek a sót! – felelt a kicsi királykisasszony.

Sokféle só létezik, melyek egészségünkre gyakorolt hatása eltérő. A legelterjedtebb, a finomított asztali só (NaCl) és annak jódozott formája. Sajnos, ezek ásványi anyag tartalma szinte a nullával egyenlő, a gyártási folyamat során kivonták belük.
Étkezési felhasználásánál törekedni kell az optimális sófogyasztásra. Túlzott sózáskor a felesleges sómennyiség lerakódik a csontok, ízületek között, gyulladást, köszvényt okozva. Amennyiben a szükségesnél kevesebb só kerül a szervezetbe, a nátriumhiány okoz tüneteket: fáradtság, fejfájás, keringési problémák. Szinte minden étel tartalmaz valamennyi sót, így szinte kizárt, hogy normál esetben nátriumhiány okozna problémát a szervezet működésében.

A konyhában rengeteg alapanyagot találhatunk, amelyek az étkezésen kívül a bőrünk ápolásában is jelentős szerepet kapnak. Az egyszerű asztali só sokoldalúságáról meggyőződhetsz Te is a saját szemeddel:

#   Kiváló páraelszívó nedves szobában a sóval telt edény. Fürdőszobában, WC-ben, konyhában jó szolgálatot tesz, magához vonzza a levegőben összegyűlt pára nagy részét. Penészesedés ellen bevethető a kritikus sarkokban, helyezzünk oda egy tálkában asztali sót. Amikor átnedvesedett, szárítsuk meg a napon, vagy fűtőtest közelében, és már újra használható.
 #  A házi súrolószer elkészítéséhez csak víz, szódabikarbóna és durvább szemű só szükséges. Keverd el őket össze kétharmad-egyharmad arányban (a szódabikarbónából tedd a kétszeres adagot), majd víz hozzáadásával keverj belőle sűrű pasztát és ezt alkalmazd súrolószerként.
Makacs szennyeződések eltávolíthatóak, ha közvetlenül rászórod a sót, majd alaposan átdörzsölöd a területet.
 A fürdőkádat,  a zuhanyzótálcát, a mosdókagylót vagy éppen a csempéket elcsúfíthatják a vízkőnek és a szappanlerakódásoknak köszönhető szürkés, sárgás elszíneződések.
A mosogató kiválóan tisztítható – és fertőtleníthető is egyben egy marék nagyszemű konyhasóval.
#  Népi hagyomány, hogy ha torokfájás esetén egy ruhaanyagba meleg sót csavarva, majd azt nyak köré helyezve segítik a gyógyulást.
#  Teáskanálnyi sót feloldva egy pohár vízben garat- és mandulagyulladás esetén a gargalizálás sokat segíthet.
étkezési só
Rendkívül sokoldalú fűszerünk a só
Egyre többen használnak különböző tengeri sókat étkezésre, terápiás célra, melyek egészségre gyakorolt hatása kiemelkedő, hiszen rengeteg ásványi anyaggal gazdagítják, táplálják a szervezetet, gondoskodnak az egészséges működéséről.
A Nyírségi kézműves szappanok között megtalálhatod a Himalájai só felhasználásával készült termékeket is, így naponta tapasztalhatod tisztálkodás során a tengeri só áldásos tulajdonságait, miközben ápolja a bőröd, kényeztet, feltölt energiával. Részleteket itt olvashatsz róluk.

Leave a Reply