A kecsketej élettani hatásai

 

 

 

A tejet az egészség, élet, az anyaság jelképeként említik az írások. A kecsketej élettani hatásai rendkívül sokrétűek, támogatja a szervezet ellenálló képességét, a betegségek megelőzésében óriási a szerepe. A gyógyulást segíti, a regenerálódást gyorsítja.

Néhány tíz évvel ezelőtt a kisgyermekes, falusi emberek portáján gyakran legelészett egy-két kecske, hiszen a tej biztosította a legfontosabb tápanyagokat, melyekre a gyermekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen volt. A városi gyerekek gyakran töltötték a szünidőt a vidéki rokonoknál. A friss levegő, kecsketej, mozgás megtette a jótékony hatását, felerősödve és egészségesebben térhettek vissza otthonaikba.
Az antibiotikumok feltalálása előtt a tüdőszanatóriumok mellé telepítettek kecskefarmot, a tejet alkalmazták gyógyító terápiaként.

kecskés

A kecsketej A és D vitaminokat tartalmaz.  A D- vitamin jelentősége azért is fontos, mert segíti a kalcium felszívódását.
Ezen kívül ásványi anyagokban is gazdag: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, klorid,
Fontos nyomelemek, melyek a kecsketejben találhatók: pl. jód, cink, réz, cink, foszfor

Könnyebben emészthető, mint a tehéntej, mivel a tejben lévő zsírmolekulák kisebbek.
Az allergiáért felelős fehérjetartalma is kisebb, mint a tehéntejé, ezért tejallergiásoknak gyakran beválik a tehéntej helyettesítése kecsketejjel.
A népi hagyomány szerint a légúti allergia ellen kitűnő ellenszer a kecsketej akár megelőzésként, akár az allergia kezelésére is megoldást nyújthat.

Fontos tulajdonsága, hogy a bélbolyhokat erősíti, regenerálja a kecsketej. Betegségek után a felépülést, fizikai jóllét mielőbbi visszanyerését támogatja, gyorsítja.

Tévhit, hogy a kecsketej fogyasztása nem ajánlott fogyókúra idején.  A szervezet könnyen lebontja, mivel olyan enzimek találhatók benne, amik az emésztést segítik. Gazdagon tápláló étel, ezen kívül rengeteg kalciumot is tartalmaz, ami nagyon fontos tényező a természetes zsíranyagcsere folyamathoz. Ezért indokolt a kecsketej beillesztése az étrendbe fogyókúra idején is.

 

A bőrt is táplálja, ezért borogatásként alkalmas ekcéma, pikkelysömör, pattanások kezelésére is,a természetes megoldások hívei gyakran választják  ezt az utat. Arclemosóként, fürdővízben alkalmazva a bőrt tisztítja, táplálja, ápolja.
Az antioxidáns hatású koenzim Q 10 tartalma miatt csökkenti a rák kialakulásának esélyét. A koenzim Q10 pótlására különösen szükség van 40 év fölött, mert a szervezetünk egyre kevesebbet termel ebből az alkotóelemből, melyet leginkább a tüdő, szív, máj hasznosít.
Amerikai kutatások is igazolták a kecsketej rák elleni védelemben is élen jár, komoly kutatások folynak ezen a területen.

A szervezet számára előnyös tulajdonságai mellett fontos az idegrendszert erősítő hatása is. Ezért  azoknak is ajánlott a kecsketej rendszeres fogyasztása, akik stresszes életmódot folytatnak, félelem, koncentrációzavar tüneteitől szenvednek.

Házi tej
A tej, főleg a kecsketej: Élet, erő, egészség!

A kecsketej élettani hatásai rendkívül fontosak, hiszen biztosítja az emberi szervezet számára szükséges tápanyagokat külsőleg és belsőleg. Különleges összetevői éltetik a szöveteket, energiával töltik fel a testet, fiatalítja és üdévé varázsolja a bőrt és a hajat, erősíti az idegrendszert.
A méltán népszerű Nyírségi kecsketejes szappanok házi, garantált minőségű tejjel készülnek. Minden bőrtípusra alkalmazható. A bőrbetegségekben szenvedők, érzékeny bőrűek számára nyújt enyhülést, tüneteik jelentős csökkenését. A kézműves szappanok készítése során felhasznált alapanyagok is meghatározzák az ápoló tulajdonság hatékonyságát. A Nyírségi kecsketejes szappanokról további információkat ide kattintva olvashatsz.

Leave a Reply